maanantai 23. huhtikuuta 2007

Lola Wallinkoski (Odusoga)

Viikonlopun Iltalehdessä on Lola Wallinkosken haastattelu http://www.iltalehti.fi/viihde/200704216009656_vi.shtml
jossa Lola kertoo isästään ja Nigeriasta.

Lola matkusti isänsä kotimaan Nigeriaan ensimmäistä kertaa vuonna 2005 ja kertoo isästään:

"- Isäni toimintamalli valkeni vasta tutustuttuani Nigeriaan. Olen aina ollut sitä mieltä, että tyttären tehtävä ei ole pitää yhteyttä isäänsä, vaan päinvastoin. Edelleenkään en osaa ajatella, että minulla on isä. Minulla ei ole isää, vaan meitä on vain äiti ja minä. En tiedä millaista olisi ollut, jos isäni olisi ollut perheeni arjessa mukana."

Lolan isä on afrikkalainen, joten olisi reilua ymmärtää asia siltä pohjalta. Länsimaat ovat riistäneet ja orjuuttaneet afrikkalaisia siirtomaissaan sekä ennen ja jälkeen siirtomaa-ajan. On epäreilua asettaa afrikkalaiset samalle tasolle kuin me, sillä he eivät ole saaneet sitä samaa pohjaa kasvaa yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi kuin meillä Suomessa on.

Huolestuttavinta asiassa on Lolan omaavan itse meitä suomalaisia tummemman ihonvärin, mutta suomalaisesta ympäristöstä johtuen hän ei arvosta afrikkalaisten hienompaa kulttuuria ja heidän reiluuttaan muita kohtaan.

"- Ihmiset kyselivät, että koska muutamme sinne. Ei ikinä. Juureni siellä ovat todella juuritasolla. Kaikki mitä päälle on kasvanut on todella suomalaista."

Miten epäreilu Lola on isänsä maata ja juuriaan kohtaan. Ihan kuin suomalaisuus pärjäisi tuhansia vuosia vanhemmalle afrikkalaiselle kulttuurille. Olemme vain pintaraapaisu heidän kulttuuristaan. Tämä olisi rehellistä ja reilua jokaisen suomalaisen myöntää.

Suomalainen kulttuuri on syypäänä Lolankin lähes rasistisiin lausuntoihin hänen isänsä Afrikkalaista maata ja kansaa kohden. Se ei ole reilua. Lola on saanut ammentaa afrikkalaisista juuristaan kaikkea hyvää ja tässä kiitos: Hän ei halua muuttaa Nigeriaan. Se ei ole reilua ettei afrikkalaiset saa nauttia Lolan asumisesta siellä kun turkulaisetkin saa.

"- Maassa kaikki köyhät ja sairaat leimataan hulluiksi. Siellä on valtavan suuri kuilu eri luokkien välillä. Turvallisuuden vuoksi pysyimme tiukasti aidatulla alueella hotellin tuntumassa."

En uskonut enää 2000-luvun suomessa kuulevan tällaista epäreilua haukkumista Nigeriasta. Vieläpä Miss-Suomen suusta. Tällaiset lausunnot ovat pahansuopaisia ja rasistisia. Epäreiluja. Itse olemme syypäitä afrikkalaisten tilanteeseen. Onhan Suomikin viimeiset 40 vuotta kehitysyhteistyötään tehneenä ollut osallisena Afrikan nykytilanteeseen. Ja sitä ennen siis lähettämällä lähetyssaarnaajia opettamaan mustille uusia tapoja ja asentoja. Joten on epäreilua väittää afrikkalaisia syyllisiksi Afrikan ahdinkoon. Reilua ja oikeudenmukaista on reilusti tunnustaa, että Sinä ja minä olemme suurimmat syylliset. Meidän tulee avoimesti tunnustaa syyllisyytemme, koska vain siten voimme puuttua Afrikan todellisiin ongelmiin: Sinun ja minun epäreiluihin asenteisiin afrikkalaisia huippuosaajia kohtaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Parodiaasi ei välttämättä tunnista parodiaksi. Ehkä tarkoituksenasi onkin mustamaalata vihreitä? Tai ehkä tarkoituksenasi on ravistella vihreitä ajattelemaan?