maanantai 4. kesäkuuta 2007

Monikulttuurinen perhepäiväkoti

Kiinnitin huomiotani epäreiluun tapaukseen lukiessani espoolaisten eemail-lehteä sivulla http://www.espoo.fi/binary.asp?path=1;28;11894;49602;24015;24021;37508;48974;48975&field=FileAttachment

"Kivenlahden ostarin tuntumassa on 90-luvulla rakennettuja kerrostaloja, joissa asuu tavallisia perheitä, omannäköisissä kodeissaan. Lapset käyvät koulua paikallisissa kouluissa ja äidit tekevät jokapäiväiset ostoksensa lähikaupoissa.

Yhdessä Merivirran kerrostaloista on hieman toisenlainen koti. Ovesta astuttaessa nenään tulvahtaa ketsupin, ranskalaisten ja kananuggetien tuoksu. Musiikki soi ja keittiöstä kuuluu puheensorinaa. Kerrostalon ensimmäisen kerroksen asunnoista yhdistetyssä Kivenlahden perheryhmäkodissa asuu ilman vanhempiaan Suomeen tulleita pakolaisnuoria.

”Tällä hetkellä meillä on neljä poikaa ja neljä tyttöä Somaliasta ja Angolasta. Nuoria on ollut myös muilta kriisialueilta, esimerkiksi Irakin kurdialueilta ja Kongosta”, perheryhmäkodin ohjaajana viisi vuotta työskennellyt Stella Neri-Porvali kertoo.

Monikulttuurisessa kotiympäristössä puhutaan suomea. Tansanialaissyntyisen ohjaajan mukaan on tärkeää, että lapset omaksuvat suomalaisen kulttuurin. ”Nuoret käyvät peruskoulua päivisin ja harrastavat iltaisin omia juttujaan. Tytöt harrastaisivat enemmänkin, mutta
oma kulttuuri ja asut tuovat tiettyjä rajoitteita. Nyt he ovat lähdössä uimaan Yrjönkadun halliin.”

16-vuotias somalinuorukainen ahertaa huoneessaan matikanläksyjen parissa. ”Käyn parhaillaan peruskoulun opintoja Viitakiviopistolla Hauholla. Olen viikot opistolla, viikonloppuisin tulen tänne”, Jahje kertoo läksyjen teon ohessa.

”Perheeni kanssa on vaikea tilanne. Äitini ja yhdeksän sisarustani ovat nyt Etiopiassa ja he haluaisivat tulla Suomeen. En ole nähnyt heitä viiteen vuoteen, nuorempia sisaruksiani en koskaan”, Jahje jatkaa.

Perhekodin nuorilla asukkailla on takanaan traumaattisia kokemuksia. Nuorten ja ohjaajien suhteet vaikuttavat läheisiltä. Halauksissa ei säästellä. Myös henkilökunnalla on kokemuksensa vieraaseen kulttuuriin totuttelemisesta, työntekijöistä vain kolme on syntyperäisiä suomalaisia."


Surullista että tuo 16-vuotias somalinuorukainen joutuu olemaan erossa äidistään ja yhdeksästä sisaruksestaan. Se on epäreilua. Kyllä tässä tapauksessa Suomen valtio on raaka, vaikka hienojakin monikulttuurisia tapauksia on. Suomen pitäisikin välittömästä käydä noutamassa sisarusparvi Somaliasta Suomeen. Eihän 10 hengen lennättäminen Suomeen ja sopeuttaminen tänne ole kuin pieni murunen valtion budjetista. Vetoankin Amnestyyn ja Presidentti Tarja Haloseen, että kun he ovat kaltaisiani tosi reiluja ja vilpittömästi haluavat auttaa pakolaisia, tekemään kaikkensa tuon parven saamiseksi Suomeen. Hallitushan on myöskin julkilausunnoissaan sitoutunut maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen, joten luulisi siltäkin taholta hyvää tahtoa löytyvän. Hyvää tahtoa, sillä eihän tuo paljon maksaisi. Otetaan vaikka rikkailta vähän enemmän veroja. Se olisi kaikin puolin reilua.

Onneksi tuossa lehdessä mainitaan myös, että "Helsingin kaupunginkirjaston ulkomaalaiskirjastosta on lainassa lastenkirjoja muun muassa somalian, vietnamin, serbian ja kroatian kielillä." Tämä takaa että Somalian oppi ei unohdu ja toivottavasti saamme Suomessa jatkossa nauttia myös Jahjeen ja hänen sisarusparvensa muodostamasta somaliyhteisöstä. Se olisi reilua ja toisi maamme lähemmäksi monikulttuurisuutta.

Hienoa on myös, että tuossa Kivenlahden perhepäiväkodissa on vain 3 suomalaista työntekijöitä ja loput ovat maahanmuuttajia. Eikä suomalaisia liikenisikään, sillä hyvistä työntekijöistä on suuri pula. Sikälikin tarvitsemme lisää ulkomaalaisia työntekijöitä, sillä heitä todella tarvitaan ja hehän parhaiten hallitsevat monikultuurisen ympäristön saadakseen hoidokkinsa pysymään monikulttuurisina, etteivät he joutuisi sopeutumaan yksikulttuuriseen suomalaiseen kulttuuriin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Surullista että tuo 16-vuotias somalinuorukainen joutuu olemaan erossa äidistään ja yhdeksästä sisaruksestaan. Se on epäreilua. Kyllä tässä tapauksessa Suomen valtio on raaka, vaikka hienojakin monikulttuurisia tapauksia on. Suomen pitäisikin välittömästä käydä noutamassa sisarusparvi Somaliasta Suomeen. Eihän 10 hengen lennättäminen Suomeen ja sopeuttaminen tänne ole kuin pieni murunen valtion budjetista. Vetoankin Amnestyyn ja Presidentti Tarja Haloseen, että kun he ovat kaltaisiani tosi reiluja ja vilpittömästi haluavat auttaa pakolaisia, tekemään kaikkensa tuon parven saamiseksi Suomeen."

Tarkoitat hyvää kirjoituksellasi, mutta perhehän on Afrikassa laajempi käsite kuin Suomessa. Suomeen tulisi luonnollisesti hakea nuorukaisen suku serkkuja ja tätejä sekä setiä myöten. Ehkä noin 500 henkilöä. Kyllä siinä Suomen huutava työvoimapula olisi pian historiaa, jos ottaisimme järjen käteen maahanmuuttoasioissa.

Anonyymi kirjoitti...

"Tytöt harrastaisivat enemmänkin, mutta oma kulttuuri ja asut tuovat tiettyjä rajoitteita"

Suomessa on siis naisia, joilla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin miehilläkin, ja sitten on monikulttuurisia naisia, joiden oikeudet ovat vähän niin ja näin, mutta asiasta ei tietenkään puhuta.

Tasa-arvo on mielenkiintoinen juttu.

Anonyymi kirjoitti...

"Otetaan vaikka rikkailta vähän enemmän veroja. Se olisi kaikin puolin reilua."

et sä oikein ymmärä mitä puhut.. mun mies tekee töitä aamu kuudelta ilta yhdeksään melkein joka päivä ja maksaa veroja nykyään reilut 40%!!! eli vaikka kuin paljon hän yrittää, niin hänen tuloja eivät kasvaa paljon noiden verojen takia!! minusta SE ei ole reilua! ja jos ne parkat somalialaiset ikävöivät niin paljon perheittään, niin menköön takaisin omaan maahaan!!!